Har någon haft samma problem?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

2048
773
psyjoh:
De är kläckta i december. Vet att det kan vara svårt att se kön i den åldern men den ena syns det rätt tydligt en bula under kloaken. Både jag och två till vill få det till det (hona). Denna ödla är betydligt större än den andra. Jag försöker hålla koll så de får lika mkt mat. Det är endast den mindre som äter av salladen. Den har vi ej kunnat könsbestämma. Dem funkade bra ihop innan vi fick dem. Uppfödaren hade bara dessa två kvar och vi kollade även på dem innan vi fick dem. Den mindre valde bo/grotta först men ofta går den över till den andra på natten..

2048
773
psyjoh:
Skura av det andra terrariet precis. Har zoomed excavator clay som jag blandar med sand och har i botten till det. Perfekt till att gräva. Är bara rädd att det kan bli ännu mer onödig stress att låta en av dem flytta igen?!

268
19
Iguania:
Nja, det är bättre än att de stressar varandra. Låt det tuffaste flytta och låt dom båda vara ifred någon dag bara så bör det fixa sig om det nu är det som de handlar om.
Bottenmaterialet är perfekt iallafall, ordentligt grävbart och "naturligt".

2048
773
psyjoh:
Provade att ta bort skynket idag och de har legat på exakt samma ställe hela dagen. Knappt ätit. Nu direkt när jag satte för det och smygtittade in så blev där genast rörelse. Den minsta av dem åt upp nåstan alla syrsor och la sig på solplatsen. Så jag tvivlar att det handlar om någon rangordning. Visst kan jag ha fel. Men när jag studerat dem känns det ej som det. Men man kan fan inte hålla på o täcka för hela tiden. Får försöka trappa ner det eller nåt? Agamer överlag brukar ju vara tåliga så förstår 7nte att det blivit såhär. Tröttsamt. Får inte ge upp bara. Handlar inte om att vi vill få dem handtama eller kela med dem. Vi blir nöjda bara de är framme när vi är i samma rum...

316
283
panterophis:
det kommer så småningom

309
239
Gogs:
Själv hade jag skitit i att täcka över och låta dem vänja sig med att det är liv o rörelse utanför. Känns för min del iaf som att om man täcker över så kommer de aldrig vänja sig. Då börjar man ju bara på ny kula varje gång man tar bort skynket...

2048
773
psyjoh:
Precis min tanke. Det var en veterinär på blå stjärnan s reptilavdelning som sa jag skulle prova det. Men har andra dagen nu som vi ej har förtäckt. De har ej vågat sig fram när vi är i rummet men när man smyger fram och kollar så har dem varit ute. Pratade även med uppfödaren idag och han sa att de var kläckta i oktober och ej december som vi fått info om innan. Det var tjejen som vi hämtade av som informerat fel..

Gogs, har du själv haft samma problem? 
Man blir ju orolig de ska få för lite uv ljus osv.
Så nu ger jag endast kalk med d vitamin tills dem vågar vara framme mer. Rätt eller fel?

309
239
Gogs:
Hade en skäggisjuvenil som betedde sig likadant. Den gömde sig så fort man kom i närheten men det gav sig med tiden. UV lapar dom i sig när ni inte är i närheten så det är nog ingen fara.

2048
773
psyjoh:
Gogs: Hur lång tid ungefär tog det innan det gav med sig för din?

Tänkte på en sak. Om man nu ska undvika hantering helt och hållet tills de vågar vara framme mer,  hur gör man då med badning?
Alla jag hört rekommenderar bad en gång i veckan för skäggisar. Har en vattenskål som deras kroppar får plats i. Räcker inte det tills vidare?  
Hur är det med vätska, dem måste väl få i sig på ngt sätt och de är ej bra på att dricka?!

Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:
Jag skulle avråda från att bada dom tex i badkaret, räcker gott och väl med en badbalja som rymmer hela ödlan i terrariet så får den själv välja. Ska dock tillägga att skäggagamer lever i vilt tillstånd där det inte finns så mycket vatten så dom badar nog aldrig där :) 

Vätska får dom i sig genom maten om dom inte själva dricker från vattenskålen/baljan. Ofta dricker inte djuren när man står och ser på så är dom inte uttorkade på något sätt så behöver du inte oroa dig för det :)

Till "ökendjur" tycker jag det är onödigt med vattenskålar, även om jag brukar förespråka att alla reptiler ska ha en balja i terrariet som är stor nog för hela djuret, men våran lagstiftning kräver att ALLA djur ska ha tillgång till färskt vatten i en skål så att helt utesluta det går inte, även om det till vissa arter är helt onödigt. Dom arterna får i sig all vätska dom behöver genom maten. Nu är ju inte skäggagamer kanske helt ökenlevande men hoppas du förstår resonemanget iaf :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild