Hittade skäggagam plötsligt död. Varför?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

Medlem i SkHF
980
1103
NellyNiklas:

Beklagar

Finns dessvärre inget att gå på, som tidigare talare mycket riktigt nämnt. Finns därmed ingen poäng att spekulera vilt, för i slutändan är det bara spekulationer. Om en utbildad veterinär inte kan ge ett definitivt svar så kan ingen här heller ge ett definitivt svar, tyvärr.

Det jag, personligen kan svara är dock följande. Ingen spekulation.

En frisk skäggagam dör inte efter fyra år, och definitivt inte på en eller två veckor (eftersom den redan börjat förmultna vid tredje veckan så har den säkert legat död den sista veckan).
Det talar för att den inte varit frisk. 

Precis som Jonas tidigare nämnt. Reptiler döljer sina besvär väldigt bra under väldigt lång tid och tydliga (för oss) signaler syns först när djuret har en fot i graven, när det oftast är för sent att åtgärda problemet.

I grund och botten kommer det ner till en sak. Undermålig djurhållning. Kan tyckas hårt men så är det. Det händer de bästa och mest erfarna också. 

Utan att veta något om terrariet den bott i, temperaturer eller miljön och omgivningen så är jag ändå ganska säker att temperaturer, eller bristen av optimala temperaturer står till grund för det tråkiga resultatet.

För att en skäggagam ska fungera optimalt (med alla kroppsliga funktioner) behövs en inre kroppstemperatur kring 37 grader. Om djuret inte kan uppnå det, under den perioden som den behöver göra det, så fungerar djuret inte optimalt längre och över tid blir djuret mottaglig för virus, sjukdomar som i sin tur leder till att organ stänger ner, viktiga kroppsliga funktioner lägger av etc etc. 

Återigen, beklagar bortgången.

Mvh
Niklas

 


9
1
Sarah55:

Tropfrog skrev:


En expert som inte har veterinärutbildning är bara en som tror att hen är expert och inget att lita på. En förståsigpåare med andra ord.

Det saknas helt några som helst indikatorer på vad det kan vara, finns inga bilder och inga observationer om sjukdomstillstånd innan döden inträffade. Vi saknar dessutom all form av information kring skötsel och miljö och kan därför inte peka på någon anledning som beror på det. Det enda som möjligtvis går att gå på är väl att den drack mycket innan den dog. Skulle väl kunna tyda på leversvikt, eller var det njurarsvikt? Tja en av dem är känd för att få djur att dricka överdrivet mycket.

Den vanligaste dödsorsaken för skäggagam är nog MBD, så det gissar jag på :)


Tänkte också kanske att det var njuren eller levern, men MBD var det inte. Tack iaf :)


5101
3878
Tropfrog:
Såklart bättre att gissa på en diagnos än att fokusera på vad tre på varandra följande svar fokuserar på. Att det faktiskt till största sannolikhet beror på vanvård. Det känns ju bättre i hjärtat om man tror att det bara hände utanför sin egen kontroll. Att man inte gjort något fel. Det är mänskligt, så kör på det. Men det hjälper inte nästa skäggagam som kommer i samma ägares händer. För det eventuella djurets skull kan det vara bra att vara lite självkritisk. Men då måste man också hantera ånger över att det faktiskt hade funnits en möjlighet att rädda ödlan och att man faktiskt inte gjort allt I sin makt för att undvika det.

Mvh
Magnus 

Medlem i SHF
274
341
Jubari:
Som folk tidigare nämnt så kan man aldrig ge ett definitivt svar utan en obduktion. Man kan annars bara spekulera, det är SVA som gäller alternativt kan du kontakta SLU www.slu.se/forskning/framgangsrik-forskning/forskningsinfrastruktur/laboratorier/obduktionsverksamhet/ där veterinärstudenter utför obduktion under handledning. Det är oftast gratis, men dem gör det periodvis under terminerna.

5101
3878
Tropfrog:
Både SVA och SLU behöver nyligen avlidna djur. Djur som har startat föruttnelseprocessen är mycket svårt att ställa diagnos på.

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild