HID-lampor

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

18
5
Cloud:
Hej,

Jag har sett dessa lampor nämnas lite här och där, i diverse trådar (t.ex här: www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=3297&p=2), och även läst på en del själv. Tänkte att det kunde vara vettigt att HID får en egen tråd för diskussion och tips om dessa lampor, vad de kan passa till för djur och vad man bör tänka på. Jag har ännu ingen egen erfarenhet av att använda en HID-lampa, men det är vad jag planerar att ha som primärbelysning för ett terrarium med daggeckos. Det är ett med måtten 45x45x70, och jag har då tänkt att en 35W HID borde funka. Vet dock inte om man borde välja en flood eller en spot. Åsikter om det? Sedan gäller det ju även att sätta lampan på lagom avstånd till lämplig solplats för djuren ifråga, sätter man för nära så kan det blir alltför stark UV-strålning med dessa HID-lampor, så det gäller att vara uppmärksam på, har jag förstått. Daggeckos gillar ju sol, och de gillar att sola, men samtidigt är de regnskogsinnevånare så de har ju inte krav på extremt mycket UV som ökenlevande arter kan ha.

Det jag hoppas få är lite tankar och erfarenheter kring HID i allmänhet, och för egen del för daggeckos i synnerhet. I tråden jag länkade till ovan så lät ju även Mega-Rays HID-lampa intressant, utöver Solar raptor som verkar vara det flest känner till. Men vad bör man välja?

Exo-Terra har vad jag tror är en HID-lampa i sin Sunray, och har där också en rätt användbar guide som visar hur mycket UV lampan ger på olika avstånd: www.exo-terra.com/en/products/sunray_bulb.php. Man kan ju gissa att Solar raptors och Mega-Rays lampor med motsvarande watt-antal har en liknande UV-styrka. E-T har även denna guide som visar på ett ungefär hur UV-krävande olika djur är: www.exo-terra.com/en/explore/uv_rating_index.php

33
11
Duransson:
Jag kan absolut ingenting om ödlor, däremot så har jag lite koll på landsköldpaddor.  Vi har ett antal HID lampor till våra djur och vi är väldigt nöjda med dom.  Det som vi har ställts inför när det gäller val av HID lampa är bla. Hur högt går det att placera armaturen? Hur stora är djuren? Hur många skall sola under samma lampa? Vilken temp behöver djuren komma upp i?  Ju fler djur som skall sola samtidigt ju större solplats går det åt. Då är en floodlampa att rekommendera. Är det ett litet djur som behöver varmare och mer koncentrerat så väljer man en spot. Vi har 4 st vuxna leopardsköldpaddor som gärna vill sola samtidigt och då krävs det en stor solyta. Vi har löst det med att ha 2 st 70w floodlampor + 1 st 60w heat lampa som är monterade som en trekant för att få en stor solplats och att djuren skall komma upp i rätt temperatur när dom solar.  Till våra små sköldpaddsungar räcker det med en 35 w spot för att komma upp i rätt värme. Väljer man för liten solyta så är risken stor att djuret blir väldigt varmt på ett ställe och sköldpaddor får bucklig ryggsköld. En annan fördel med HID lampor mot Mv (mercury vapor) är att dom bygger på en helt annan teknik som gör att dom inte flimrar som mv lampor gör. Vi ser på våra djur att dom blir mer harmoniska och inte så stressade.  Om du skall rådfråga om belysning när det gäller HID så är det Barkskog här på forumet som jag tror är mest kompetent att svara. 

/Peter

295
270
barkskog:


Att låta två eller flera HID-lampor samverka kan vara lite väl kostsamt. 
Att låta två olika typer av värmekällor samverka kan vara positivt eftersom IR-strålar från olika typer av värmelampor kan ha olika våglängder av IR-strålning. Olika våglängder tränger olika på djupet genom vävnaden. 
Den lampa som Peter nämner, Solar Raptor heating lamp ger extra bra värme på djupet. 
Bra pris just nu på Solar Raptor HID 50 W komplett med drivdon och lamphållare ClampLamp som jag tycker är marknadens bästa klämspot.
www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/hid-belysning/solar-raptor-hid-50-w-spot-med-drivdon-och-armatur.html


18
5
Cloud:
barkskog, du som vet en del om HID och sånt: kan man använda en armatur med reflektor, av den här typen: www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/armaturer/lamphallare-e27/exoterra-light-dome-14-cm.html, till en HID-lampa? Eller riskerar det att bli alldeles för mycket UV då, via reflektorn?

295
270
barkskog:
HID-lamporna har inbyggd reflektor så en omgivande skärm med reflektor ger ingen extra effekt.

2966
1645
Hoggaforfan:
Jag kan nämna att våran kragagam som delar terrarium med skäggagamer numera är ganska marklevande efter vi installerade en HID åt skäggisarna i det terrariumet. Blir att sätta upp en HID till i taket med framöver.
Ganska bra betyg tycker jag ;-)


508
304
Jonas77:
Jag tror det var Barkskog som nämnde för ett tag sedan att det var någon ny HID på väg, med mycket vidare flood-vinkel. Hur blev det med den?

295
270
barkskog:
Jonas77 skrev:
Jag tror det var Barkskog som nämnde för ett tag sedan att det var någon ny HID på väg, med mycket vidare flood-vinkel. Hur blev det med den?


Mega-Ray har större spridning. Finns som flood och widebeam.

2048
773
psyjoh:
Jag har just nu byggt 3 terrarie 150x60x60 men de gamla hod lamporna var 35w flood och her för lite ljus i de nya. Ska jag välja 50 elller 70w i de nya terrariena?

295
270
barkskog:
Om du kan ha 40-45 cm mellan lampan och djuren tycker jag att du ska välja Mega-Ray 70 W widebeam.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild