Visste ni detta om grön leguan.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 13

1275
1724
Falk:
Svårt för en människa att avgöra vad ödlan "gillar" i inredningsväg så därför är väl det bästa att ha det så naturligt som möjligt.

129
114
kekke:
Under min tid med grön leguan så körde jag på den "naturliga" inredningen. Tyvärr fick jag avliva min hona vid 11års ålder efter en skada.
När de är små är det inga problem med att inreda med växter och med ett bra bottensubstrat. Det är när de blir tyngre som det blir lite knepigare och framförallt dyrare med växter som måste bytas ut ofta vart efter som de blir manglade. Kostnaden för el och mat är också nått som många tycks glömma bort.

Min vuxna hona gick i ett 2x2.5x2m stort bygge, med en gång i mitten för enkel skötsel och "rabatter" runt om. Klättermöjligheterna löstes med grenar/stammar från fruktträd och sen hade jag 20cm bottensubstrat tillsammans med mycket växter som gjorde att det aldrig var några problem med fuktigheten. Min hona var dessutom relativt rumsren så städningen gick smidigt!

I mitt tycke så bör man eftersträva en så "naturlig" miljö som möjligt, leguan som till gecko.





504
396
Crippa:
Vet inte vad ni alla tycker men för mig är det en självklarhet att alla reptiler ska ha bottensubstrat,  dels för att luftfuktigheten ska hållas högre en längre tid och för att det är mer naturligt. En leguan ska ha riktigt hög luftfuktighet. Det borde finnas en lag som säger att man måste ha bottensubstrat till alla djur. Spelar ingen roll om du blöter ner terrariet och har blommor/växter i det samt luftfuktare, luftfuktigheten är aldrig lika bra utan substrat. När det gäller hantering så är dom i utlandet extrema, de verkar ha blandat ihop leguaner och större ödlor med hundar och tagit fel för en stor ödla kan bli hanterbar men aldrig tam på det sättet. Visst kan man ta upp djuret för att plåta eller visa upp det utanför terrariet någon gång, men de som tror att det är bra för djuret är ute och cyklar alldeles för långt. Anledningen till varför mångas djur blir dåliga är för att de är lata och inte letar upp fakta om hur man gör för att ge ödlan en så pass bra miljö att den mår bra!

903
509
Evanjeline:
Klart det är svårt för oss att avgöra vad de gillar och inte gillar. Jag försöker också hålla så naturligt så möjligt. Det är dock vad jag tror, sen är ju alla djur mer eller mindre individer. Leguanen kanske aldrig sätter fot på golvet, och sålänge luftfuktigheten är bra finns det ju ingen anledning att ha jord eller något annat som substrat då. Lika väl kanske den är nere på golvet hela tiden. Man får testa sig fram och se vad som passar sitt djur, och vilka för eller nackdelar olika lösningar har.

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Jag tror inte heller ödlan bryr sig så mycket egentligen :) Bottensubstrat och naturliga grenar hade jag naturligtvis haft :)

Utan de va mer för egen del att lägger man så mycket pengar så hade jag gjort det lite anorlunda

och finns det nån nackdelen med bottensubstrat? :)

 


903
509
Evanjeline:
I guess den enda nackdelen är städning som jag kan komma på. Det är lättare att hålla borta bakterier, sporer och annat skit som bildas om det bara är en plastmatta.

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Men samtidigt så kan man fixa ett biosubstrat i botten och på så sätt få bort bajs och liknande att brytas ner naturligt :)

Och bakterier kommer ju finnas vilket fall när de gäller avföring och liknande så de blir ju ingen skillnad :)


544
424
Gibblo:
Patch skrev:
Men samtidigt så kan man fixa ett biosubstrat i botten och på så sätt få bort bajs och liknande att brytas ner naturligt :)

Och bakterier kommer ju finnas vilket fall när de gäller avföring och liknande så de blir ju ingen skillnad :)




Vill du utveckla det en smula? Ang biosubstrat.

903
509
Evanjeline:
Det jag hade oroat mig för, biosubstrat eller inte är ventilationen. Även om det bryts ner kommer det bildas mer mögel och av det sporer än om du har en plastmatta. Detta gäller ju även i ännu större usträckning i små terrarium. Jag har inte haft reptiler tillräckligt länge för at tha erfarenheten att säga om det är sant eller inte, men jag är väldigt orolig för vad luftkvalitén gör med våra djur på lång sikt. 

Medlem i SHF
537
749
Patch:

De kan jag absolut :)

Men har skickat förfrågan vidare till en person som använder det :)

Logga in för att posta i forumet
Sida av 13
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild