Avlivning

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 8

2048
773
psyjoh:
Satt och läste på andras bilder på deras gamla djur. Någon hade fått avlivats osv.

Det jag undrar är om och isåfall vad det kostar att avliva en ödla. Om den är oförsäkrad. 
Nu tror jag inte pch hoppas inte att vi behöver göra det på mkt länge då alla våra är under året. 
Men blev ändå nyfiken på om det kostar ngt..?

293
354
Dynamitella:

Tror att många avlivar hemma. Men jag vet inte hur en veterinär hade valt att aliva en ödla. Det beror förstås på om det är en jungfrugecko eller en vuxen leguan. 

Vore intressant att veta hur det sker också, inte bara pris.


903
509
Evanjeline:

Om det är ett djur som är stort nog _TROR_ jag de använder avlivningsvätska. storlek mindre än 10 cm har jag ingen aning.

Hur avlivar man hemma? Slår dem i huvudet? Nu menar jag så humant så möjligt och lagligt, för att ta död på ett djur är ju inte så svårt.


2048
773
psyjoh:
Jag hade aldrig haft mage att avliva mina själv. Mer än med en naturlig död..

1662
779
fluffis:
Det är en intressant fråga och jag tror att det är ganska nyttigt att ha ett hum om hur det går till även om det är obehagligt. Ens djur kan råka ut för olyckor eller en nyfödd kan vara svårt missbildad, vilket gör att det bara finns en enda utväg... Och det är sällan djursjukhus och veterinärer har öppet dygnet runt.

Jag vill avråda från att spekulera/tro i en sån här viktig fråga... Tänk på att många läser slarvigt och rätt vad det är så är det någon som får för sig att använda mindre bra metoder bara för att de har nämts ...

I det här fallet är det enkelt att ta reda på fakta. Jordbruksverket brukar lägga sig i det mesta när det gäller djur och avlivning är inget undantag :)
www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001087/2008-069.pdf
På sidan 23 i tabellen står vad som gäller.

Själv har jag varit hos veterinären som avlivat en orm till mig. Jag misstänker att det går till på liknande/samma sätt hos ödlor (den här tråden ligger ju i ödlekategorin) men jag överlåter berättandet till någon annan som vet. Någon har säkert varit med om det.

903
509
Evanjeline:
Håller med. Jag hade nog klarat med gas, men aldrig att fysiskt slå eller något sånt. Jag hade vaktelungar för flera år sen och skulle använda tupparna till ormmat. lyckades döda en och mår fortfarande dåligt över det, så det blev inget med det.

903
509
Evanjeline:
Jag visste vad som gällde med fåglar och gnagare, men inte med reptiler. Du har antagligen rätt Fluffis, kan vara dumt att spekulera. Jag ber om ursäkt. Finns det några riktlinjer till vad för erfarenhet man behöver för vissa av dessa avlivningsmetoderna? Jag tänker framförallt på stick i hjärnan, det låter inte som något man borde göra utan kunskap. Undrar också vad distansavlivning innebär.

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:
Värt att poängtera är att gas (varken koldioxid eller narkosmedel för inhalation) får användas på herptiler, vilket går att se i tabellen som fluffis hänvisar till.

903
509
Evanjeline:
Redigerat inlägget så det inte ska bli någon förvirring om gas.

305
147
HenkePetersson:
Var nyligen hos veterinären med min hund, då var fär en som precis avlivat sin nät pyton, det kostade honom 956:- kr inkl krimering på 175:- vet inte om den var försäkrad dock, det framkom inte under samtalet i vänt hallen.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 8
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild