Byggtråd: Terrarium för skäggagam 2x0,5x0,6

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 10

97
73
Nattkryp:
Hej! Som blivande delägare till en skäggagam som beräknas skaffas till jul/nyår har jag efter efterforskningar bestämt mig att det både blir roligare och billigare att bygga ett eget terrarium.  Möjligheten att måttanpassa efter förutsättningar i lägenheten och befintlig inredning är värt mycket. Byggandet i sig ser jag mer som ett nöje än ett jobb. Jag har dock inte mycket erfarenhet av att bygga i trä eller terrarium öht, och byggytan är begränsad till balkong och vardagsrum, varför jag är villig att betala extra för t.ex. kapning och lösningar som kan bli något dyrare än annars om man redan har de verktyg som behövs.

Då jag har tre månader på mig kan jag ta mig tid att tänka igenom ordentligt och jämföra mm. Jag ser också tre tydliga faser projektet kan delas in.

Månad 1: Bygga klart terrariestommen med väggar, golv osv samt fuktskydd och skjutglasdörrar och Ventilgaller. 

Månad 2: Inredning med bergsbakgrund, testa lampplacering/värme/ljus

Månad 3: fastställa lampplacering, inreda övriga detaljer, växter och flytta in ödla och köpa mat, bottensubstrat osv.

Driftkostnad
Storlek: 0,9m2;  200x0,5x0,6m (lxbxh)
Placering: Vardagsrum, på befintlig hyllmöbel.
Material: Formplywood/glas (skjutlist front)
Utrustning: Solar Raptor HID 75w, LED-dagsljus
Effekt/år:  ~450kWh (((75+28W)x12h)x365dygn)/1000
Kostnad/år: ~950kr (70+350+84+450)
--LED: 70kr/år (4st x 139kr/8år (35000h/(12hx365dygn)=8år)
--HID: 350kr/år (lampa) (+84kr/år för ballast+sockel/reflektor räknat på 10år)
--El: 450kr/år (450kWh x 1kr)

Byggmaterial, "stomme"
Formplywood (2,5x1,2m)+kapning: = ~500kr
Glas: 2st á 1000x500x4mm = 400kr
Skjutlist: 2m = 200kr
Ventilgaller: 100kr 
Spik/skruv: 200kr
Hyllplan: 200kr
Taklister/hyllgrund för bergsvägginredning: 200kr
Summa byggmaterial: 1800kr

Lampor
1st Solar raptor HID 75w-paket: 1185kr
4st LED+sockel: 652kr
Summa lampor: 1837kr
Steg 1 - inköp av material
Bauhaus ser ut att ha formplyfa och kan såga upp exakt med bra maskiner.  Nu löste det sig så pass bra att 1st skiva räcker till tre sidor + botten.

Taket kommer bestå av några reglar/lister att hänga upp lampor och led-fästen skyddat av typ hönsnät eller dylikt. Eventuellt blir det lite för luftigt, men det känns som en enkel sak att åtgärda senare.

Fronten är tänkt att bestå av ett hyllplan på 2000x20mm som delas på längden, dvs 2st 2000x100mm där de placeras i över respektive underkant. I mitt placeras två glasskivor, ca 1000x500x4 i skjutlister fastlimmade/silikonade på nyss nämnda hyllplan i över och underkant. Någon form av beslag behövs då man slipper fingra och söla ner glasrutan när den ska öppnas, här vet jag inte riktigt vad som är enklast och snyggast, förslag mottages! Glas kommer inte att beställas på minst en vecka!

Ventilationsgaller måste placeras på fronten och/eller höger kortsida då övriga sidor kommer stå mot vägg eller ett vitrinskåp. Har ännu inte bestämt mig vad som blir snyggast.

Nedan följer en skiss på hur formplywoodsskivan ska sågas. Antar att någon mm försvinner vid kapning, men det är inte hela världen om det blir 590mm i höjd, så länge alla skivor är lika så borde det gå bra. Golvet kanske behöver vara någon cm kortare beroende på hur hörn/vinklar sätts. Detta får visa sig i min google sketchup-ritning (förhoppningsvis klart ikväll för stommen).
Kommentera gärna och ställ frågor! Jag har inte allt helt uttänkt än, så det är bra att reda ut eventuella framtida frågor så tidigt som möjligt :)


741
681
Binks:
Skoj med ett bygga.
Mina första tankar i detta.

*Är inte 60cm jäkligt lågt?
 Tänk att du ska ha in en solar-raptor vilket jag förstår är en lampa med bra drag i, och den får ju inte vara för nära och djuren ska väl inte kunna komma i kontakt med den?

*Du kan ju använda uträkningen som finns här på sidan, Information/Terrarium och där knappa in måtten du vill ha så står det där hur stora skivor du behöver.

*Om jag kört utan någon skiva i taket så hade jag nog iaf satt upp nån form av reglar i taket som ett rutnät på 30-40centrummått och sen satt ett nät på insidan. Då har du så du kan ställa lampor ovanpå nätet samt att du lätt kan täcka över med skiva/skivor om du vill minska på ventilationen och släppa ut för mycket värme.

*Nu vet jag inte alls hur solar-raptor funkar, men om det funkar att dimma dem så skaffa en termostat som kan hålla värmeplatsen på en lagom nivå JÄMT.

*Beställ INTE glaset innan du har satt ihop skiten och mätt så du ser hur stor öppning du har i fronten.
Köper du lister så sätt fast de även INNAN du beställer. Mycket lättare att få till de dära små milimetrarna när man vet exakta måtten för glasen än att TRO att man kan räkna ut de innan.

Lycka till med bygget.

97
73
Nattkryp:
Binks skrev:
Skoj med ett bygga.
Mina första tankar i detta.

1*Är inte 60cm jäkligt lågt?
 Tänk att du ska ha in en solar-raptor vilket jag förstår är en lampa med bra drag i, och den får ju inte vara för nära och djuren ska väl inte kunna komma i kontakt med den?

2*Du kan ju använda uträkningen som finns här på sidan, Information/Terrarium och där knappa in måtten du vill ha så står det där hur stora skivor du behöver.

3*Om jag kört utan någon skiva i taket så hade jag nog iaf satt upp nån form av reglar i taket som ett rutnät på 30-40centrummått och sen satt ett nät på insidan. Då har du så du kan ställa lampor ovanpå nätet samt att du lätt kan täcka över med skiva/skivor om du vill minska på ventilationen och släppa ut för mycket värme.

4*Nu vet jag inte alls hur solar-raptor funkar, men om det funkar att dimma dem så skaffa en termostat som kan hålla värmeplatsen på en lagom nivå JÄMT.

5*Beställ INTE glaset innan du har satt ihop skiten och mätt så du ser hur stor öppning du har i fronten.
Köper du lister så sätt fast de även INNAN du beställer. Mycket lättare att få till de dära små milimetrarna när man vet exakta måtten för glasen än att TRO att man kan räkna ut de innan.

Lycka till med bygget.


Kul med så mycket kommentarer! :).

1. 75w-raptorn har ett rekommenderat avstånd på 60cm, 35w på 30-40cm. Jag tänker som så att denna kan vinklas (på lägsta-höjden 50-60cm) mot ena sidan (varma). Genom att justera lampbasen höger/vänster kan man få in rätt temperatur på solplatsen. Övrig ytspridning kan ses som en uvb-bonus? Alternativt använder jag en 35w istället, men då finns risken att det blir för svagt på 60cm höjd i burken, och då behöva sänka ned den mer i burken tycker jag känns som en större risk samt att jag utifrån inte vill se lamporna. En tanke jag har är att ovanpå bygga en separat krage som kan lyftas av/på, för att dölja lampor/sladd. Denna krage kan byggas av billigare material än formplyfa då det inte lär vara så fuktigt ovanpå. Men dina tankar är absolut inte obefogade! När stommen är byggd så får jag se vad som känns lämpligt.  Raptorn beställs inte förrän själva lådan är byggd!

2. Den har jag missat, tack för tipset.  I sketchup kommer jag dock att få exakta mått. Antar att man bara kan köpa hela skivor,så skulle måtten öka något blir det mycket spill.

3. Något liknande hade jag tänkt med reglar, dock hade jag inte tänkt på att man kan ställa lampan direkt på nätet.  Smart, tack!

4. Menar du jämt i 24h per dygn? Det sks väl vara dagsljus 10-14h/dygn beroende på årstid? Jag får göra temp-mätningar för att se hur snabbt temp stiger från helsläckt till tänt. Men mindre variationer lär väl vara ok? Eller har jag missat något?

5. Absolut! Svårt att slipa glas själv ;). När fronten är monterad utan glas och lister tar jag med mig ritning med mått och bild på hur det ska användas till glasmästaren som själv får bestämma höjdmåttet på glasen så att de går att lyfta ur också. Det tar jag för givet att de fixar :)

På Glasets kortsidor, ska man ha någon list där, som glaskanten göms i? Tror att det kan bli snyggast så, men är det nödvändigt? 


741
681
Binks:
Hur mer exakt ska du ha de om inte på milimetern?
Jag har kört genom den dära uträknaren och det har funkat fint.
Har även flera framtida projekt som jag tagit måtten därifrån och kontrollräknat så det ska stämma.

Nej inte att du ska ha de 24 timmar om dygnet, men att när den är igång att du har koll på temperaturen.

När du väl har allting ihop och listerna på plats så kan du mäta på några ställen så de är samma mått på alla ställen vid listerna samt att skriva upp måtten så du kan rådfråga glasmästaren om mått på glasen.

Jag gillar lister även på sidan av flera anledningar.
Man slipper se om de glipar mellan glas och terrariekant, man slipper ha foderdjur som tar sig ut imellan om de skulle glipa, samt att vissa djur är duktiga på att klämma i mellan sitt nylle eller en klo och få upp terrariet.
Har en vän som hittade sin kapvaran fritt ute i vardagsrummet för den lyckades få in en klo och dra upp glaset.

97
73
Nattkryp:
Binks skrev:
1. Hur mer exakt ska du ha de om inte på milimetern?
Jag har kört genom den dära uträknaren och det har funkat fint.
Har även flera framtida projekt som jag tagit måtten därifrån och kontrollräknat så det ska stämma.

2. Nej inte att du ska ha de 24 timmar om dygnet, men att när den är igång att du har koll på temperaturen.

3. När du väl har allting ihop och listerna på plats så kan du mäta på några ställen så de är samma mått på alla ställen vid listerna samt att skriva upp måtten så du kan rådfråga glasmästaren om mått på glasen.

4. Jag gillar lister även på sidan av flera anledningar.
Man slipper se om de glipar mellan glas och terrariekant, man slipper ha foderdjur som tar sig ut imellan om de skulle glipa, samt att vissa djur är duktiga på att klämma i mellan sitt nylle eller en klo och få upp terrariet.
Har en vän som hittade sin kapvaran fritt ute i vardagsrummet för den lyckades få in en klo och dra upp glaset.


1. Ja, byggaren är smidig. Exakt samma information får jag dock från CAD-programmet, så vilket jag använder spelar mindre roll :).

2. Temperaturreglering ska finnas. 

3. Samma sak kommer jag mäta utan listerna och ta med till glasmästaren där jag samtidigt får med listerna. Sak samma men ett besök mindre hos dom? :)

4. Tack för input, då ska jag satsa på kantlister för glasen :)


97
73
Nattkryp:
En grovskiss fixad på hur det kan komma att se ut med terrariet på befintlig möbel. Då terrariet är längre än byrån så stack det ut 20cm, där har jag ritat in en liten hylla. Terrariet blir också 10cm djupare än möbeln, vilket tänkte utnyttjas för att dra kabel (från/till den påbyggda hyllan, där tänkte jag man kan ha grejer till terrariet och eventuell ljus/temp-kontroll mm.).

Överdelen av vitrinskåpet (det höga) kommer stå ut en bit från väggen, men så står det redan idag och ser ändå rätt OK ut, om än inte helt optimalt. 

"Takbjälkarna" är här i underkant 52,5cm från botten. Ska klura lite på om det duger. Skulle nog vilja ha högre väggar. Ska fnula på en "krage" för att med säkerhet kunna dölja lamporna som är 12cm höga... Då skulle jag kunna sätta bjälkarna i höjd med väggarnas överkant.


Ovan: FramsidaOvan: Baksida

741
681
Binks:
Jag är fortfarande väldigt fundersam om 60cm i höjd verkligen är tillräckligt?
Borde det inte iaf vara typ 80cm högt?
Vet som sagt inget om Skäggagamer , men tycker det låter väldigt lågt för en ganska stor ödla.

Annars ser det bra ut och att du tänkt på mycket.
En sak jag gjorde när jag byggde mitt terrarium nu var att borra hål och silikona in ett PVC rör för att kunna dra kablar för värmekabel, termostat, termometer, slang för duschsystem , matta, belysning osv.
Bra att ha ett redigt hål att kunna köra in allt skit i istället för att behöva borra fler hål den dagen man kanske behöver mer grejer inne.
Då jag även byggde bakgrund så var det även bra då jag slipper göra hål i bakgrunden och sånt trök.

97
73
Nattkryp:
Binks skrev:
Jag är fortfarande väldigt fundersam om 60cm i höjd verkligen är tillräckligt?
Borde det inte iaf vara typ 80cm högt?
Vet som sagt inget om Skäggagamer , men tycker det låter väldigt lågt för en ganska stor ödla.

Annars ser det bra ut och att du tänkt på mycket.
En sak jag gjorde när jag byggde mitt terrarium nu var att borra hål och silikona in ett PVC rör för att kunna dra kablar för värmekabel, termostat, termometer, slang för duschsystem , matta, belysning osv.
Bra att ha ett redigt hål att kunna köra in allt skit i istället för att behöva borra fler hål den dagen man kanske behöver mer grejer inne.
Då jag även byggde bakgrund så var det även bra då jag slipper göra hål i bakgrunden och sånt trök.


Det lutar åt att ta en svagare lampa - 50w (det svänger mycket nu :D). Lampvalet diskuteras i en egen tråd (borde ligga här på förstasidan). Minsta rekommenderad höjd är 50cm, så 60cm borde vara OK. De är ju marklevande ödlor så jämfört andra är höjdbehovet mindre, även om de också gillar att kunna klättra lite. Men den möjligheten kommer de ha på kanske 2/3 av hela längden (som inte har en varmlampa för nära).

Skulle det höjas mer blir det en ny formplyfsskiva á 400kr vilket kanske kostar mer än det smakar. Beroende på uppnådd längd vid "fullvuxen" ålder så får man kanske bygga en större och högre, vilket också tidsmässigt stämmer in på en större lägenhet/hus.

Smart med rören, kanske kan vara en idé om jag ska dra in någon form av golvvärme. Annars kommer det dras på ovansidan utan några större bekymmer. Dock erkänner jag att det finns en risk att jag får äta upp dom orden senare :D.

2966
1643
Hoggaforfan:
Glöm inte bort bottensubstrat äter en del och att lampan med sockel i sig äter en del om du har den i terrariumet. Då försvinner ju lätt 20cm

2048
769
psyjoh:
Vad gäller skäggisar och klättring så älskar dem det än om det räknas som en marklevande ödla. Solplatserna i mina burkar ligger på korkbarksstockar som de kan klättra upp och ner på så de kan reglera värmen. Har även fyllt upp med fler grenar som de kan klättra på och de spenderar mer tid med att hänga i dem än nere på marken. Men tycker ändå att allt mellan 60-80cm är lagom för en skäggis. Men kan man och har möjlighet såklart är det bättre att göra större från början. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 10
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild