Bygge till kungspyton

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

77
67
Samuelelel:

Hallå där,

Tänkte göra mitt första inlägg här på forumet och inkludera första dagen på mitt första terrariebygge sedan 90-talet.

Bygget är till min kungspyton som behöver sig en ny bostad och måtten är 120x50x50. För att hålla fukt under kontroll blir formplyfa materialet och planen är att måla både in- och utsida med vit våtrumsfärg. Planerar även att bygga någon form av bakgrund av fogskum/fix/trä. Värme kommer bestå av 7m värmekabel på vänster sida som dimmas ner till lagom temperatur. För ljus blir det vit led-list på dagen och en blå, diskretare, nattbelysning för att kunna se även på natten.

Handlade det mesta av materialet idag och eftersom jag själv tycker det är intressant att se både pris och var andra har köpt sitt material bifogar jag även en liten lista över materialet.

- Formplyfa (399:-, byggmax)
- Våtrumsfärg (149:-, biltema)
- Ventilationsgaller (59:-, biltema)
- Fogskum (2x 29:-, byggmax)
- Fix (59:- byggmax)

Övriga småsaker som skruv, lim etc fanns redan på plats.

Dag 1:

Borrning för skruv.


Smidigt att ha en far som bygger träbåtar på fritiden och gärna bistår med både verktyg och utrymme, så man slipper såga hemma i vardagsrummet :)


Botten, framläpp och baksida provmonterad. Monterar ingenting slutgiltigt för ens allt är sågat ordentligt och allt passar ihop.

Nästan alla bitar klara. Hunden ville se vad vi höll på med och fick vara förste djur att prova burken.


Ventilation är bra. Halva höjden + ett par cm upp på ena sidan och uppe vid taket på andra sidan borde ge bra luftgenomströmning.


Sedan kom regnet och vi fick flytta in. Slutgiltig montering påbörjat. Allt skruvas ihop och limmas med polyuretanlim för att sitta riktigt bra och klara fukt, även om insidan ska målas.


Färdigmonterat (och riktigt kass bild). Satte en list i överkant på framsidan dels för att få lite mer stabilitet och dels för att kunna dölja belysning bakom. Det vita som syns i fogarna är polyuretanlimmet som "skummar" och tätar eventuella ojämnheter. När det stelnat blir det i samma konsistens som fogskum och går lätt att skära bort innan man börjar måla. 

 

Nu är det bara att vänta på att allt torkar för att sedan kunna spackla igen skruvhål och sedan börja måla både in- och utsida. Räknar med att behöva måla två gånger ut- och invändigt för att få en bra vit färg och tät yta. 

 


903
506
Evanjeline:
Jag har aldrig byggt ett terrarium, men är inte de priserna väldigt billiga? Är det matrealet du använt som gör du kommer så billigt undan, eller är det kanske för folk brukar inkludera värme och ljus?

77
67
Samuelelel:

Priserna där är ju endast för själva burken, inte något värme/ljus medräknat. Har heller inte räknat med glas, även om det kanske inte blir så stor kostnad.  Det som är kvar att köpa/få hem är:

 

- LED-list vitt ljus IP44 (199:-, jula)
- LED-ljus natt (??)
- Värmekabel 7m, (349:-, pwss)
- Glas + list (??)
- Färgpigment till fixen (49:-, www.wsochcompany.se/)

 

Räknar med att hela bygget landar under 2000:-

 


1659
769
fluffis:
Kul med bygge och här verkar det gå undan! :)
Trevligt med priser och allt. Ventilationen har du satt som det förespråkas mest för så det blir säkert skitbra! Vad är det för ventilationsgaller?

Det där med målningen undrar jag lite om. Jag har fått uppfattningen om att formplyfa har sådan yta att det är svårt att få färg att fästa.


903
506
Evanjeline:
Haha jag glömde helt bort glas;P

77
67
Samuelelel:

Ventilationsgallren är från biltema, den här modellen: www.biltema.se/sv/Bygg/VVS/Ventilation/Ventilationsgaller/Ventilationsgaller-873830/ . Kapade och gjorde två mindre av den då jag tyckte de blev lite väl stora. 

 

Angående målningen så är ju ytan på formplyfan rätt så blank men färgen fäster ändå ganska bra, förutom att man får måla på kanske två-tre gånger för att få ett bra lager. Eventuellt kanske jag ruggar upp ytan något med slippapper innan. 

 

Beställde glas från glasmästaren nu också, vilket skulle gå på runt 500:- med 4mm skivor plus lister uppe och nere. Priset var mest pga att jag ville ha slipade kanter på glaset vilket tydligen kostade lite mer.

 


77
67
Samuelelel:

Då var dag två på bygget avklarad.

 


Började med att spackla igen skruvhål med tvåkomponents snabbspackel (för vem har tid att vänta? :)). 

Fortsatte med att skära bort limrester som krypit ut ur springorna.

När spacklet torkat var det bara att börja slipa för att få det hyfsat jämnt. Jag var inte jättenoga med spacklingen då ytan inte kommer bli helt slät i vilket fall, men det blir i alla fall något snyggare kring skruvhålen.

Första färglagret klart! Inte det minsta vackert. Randigt och allmänt ojämnt. Men det var inte mer än väntat då ytan på formplyfa är väldigt blank och färgen fäster inte så bra. 


Efter någon timmas väntan kunde jag stryka på andra lagret. Börjar se lite bättre ut nu även om det fortfarande är randigt och flammigt. Här är resultatet efter tredje strykningen. Vädret gjorde sig påmint och jag fick ännu en gång flytta in på grund av regn. Som tur var hade jag precis hunnit klart med tredje lagret. Kommer nog stryka på ett eller två lager till och då förhoppningsvis känna mig nöjd med färgen.

Imorgon är glasskivorna klara och jag ska se till att köpa belysning och pigment till bakgrunden så förhoppningsvis kan jag börja med de roligare bitarna av bygget. 


741
681
Binks:
Roligt bygge.
Du är bra mycket snabbare än mig då jag varken silikonat, beställt glas eller ens kommit fram vilken belysning jag ska ha.

77
67
Samuelelel:

Kul att du gillar det! Passar på när jag har lite tid över, ser ingen anledning att dra ut på det allt för mycket :)


77
67
Samuelelel:

Hann med en liten sväng förbi bygget idag på morgonen när jag var och hämtade ut glasskivorna. 500kr för lister i aluminium med glidskena i botten samt slipade glasskivor med rundade kanter.


Listerna passade perfekt. 

Målade på ett fjärde lager färg också och tror faktiskt jag är nöjd nu. Använde roller denna gång för att få en jämnare yta och få bort penseldrag.Nu ska det bara torka ordentligt så är det dags att börja med inredning!

Köpte även hem belysning, ikea DIODER. En modell med 4st lister (vitt ljus, 199:-) och en med 4st matta dioder med ställbart ljus (299:-). Tänker att det färgade ljuset ska fungera som nattbelysning med rött alternativt blått ljus som dimmas ner ordentligt för att inte störa. De är inte IP-klassade men ska täta lite med smältlim. Tror dock inte att det behövs då luftfuktigheten inte kommer vara mer än ca 60-70%.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild