Vivariumbygge

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

18
5
Tisse:

Tänkte slänga upp lite bilder på mitt senaste bygge. Har länge tänkt på och drömt om att få tillfälle att bygga ett vivarium, och när tillfälle gavs att byta till mig tre Bombina Orientalis så tog jag den. Då var det bara att sätta igång å bygga. Eftersom jag aldrig tidigare har gjort något liknande så tages förlag på ändringa tacksamt emot. Tänkte ge mig på projektet att bygga det så billigt som möjligt utan att tumma alls på kvaliten. Mest för att visa för mig själv att det visst skulle gå. Vill även så här i början förbehålla mig rätten att stava fel lite här och där :P .

Så här gick det till:

Fick överta flickvännens gamla 150l akvarium och modifierade därefter en gamal akvariebänk för att passa detta.

Hos svärfar fick jag tag i ett PVS-rör med passande diameter som fick donera ett antal centimetrar för att bli distanser.

av ett bottenfilter tillhörande akvariet som från början stog på bänken kunde jag göra en dubbelbotten.

Det fick modifieras en del men med tång och mattkniv kommer man långt.

 

en hammarplastlåda fick sätta livet till för att bli en skiljevägg mellan vattendelen och dubbelbottnen. Denna kletades med sand och silconades fast.

När detta stelnat kunde man ge sig på att fixa landdelen. Exo-terras mossa och plantation soil hade jag några månader tidigare fått i inbyte vid en tidigare affär å nu blev det dags att testa dessa.

Så fort jag upptäckte att vattendelen var tät och fin så kände jag att jag kunde börja skulptera land. En fiberduk från ÖB lades på bottnen, där efter ca 3-4 cm plantation soli och ovanpå det 4-5 cm mossa.

den välvda träbiten ni ser på bilden är en del av det tilltänka vattenfalletbakom denna kommer även slangar och diverse nödvändiga kablar att dras

 

Efter detta följde lite arbete på vattendelen.

 och från sidan (då denna bild tog så sent som idag och vivariet varit igång en tid så kan man i nedre hörnet skymta tre drottnings rasbora)

Själva vattenfallet konstruerades mycket enkelt av en akvariepump jag köpte för 20 spänn på en utförsäljning för en tid sedan. 

Ikväll kläddes även väggarna i terrariet med kokosfiberväv som jag köpt på Lidel för 39 spänn här om dagen. Den var tydligen avsedd för att skydda växter från höstkylan men då den inte innehöll några skadliga ämnen (vad jag kunde se) så fann jag snabbt ett mycket trevligare användnings område för denna.

Så här blev alltså slutresultatet av mitt bygge. Vattendelen håller ungefär 13L vatten. Temperaturen ligger på stadiga 25 i luften och 23 i vattnet. En luftfuktighet på 70-94% är ju inte heller att klaga på. För övrigt så täcktes fronten av dubbelbottnen av helt vanlig svart "pack-plast" på rulle. den statiska elektrisiteten fungerade hur bra som helst och det sitter nu som sten.

 

Det enda som saknas nu är alltså invånare och växter. Det ska även dit lite mer rötter och krukor men det kommer dte in bilder på senare. I växtväg har jag tänkt mig Ficus Pumilla på den beklädda kortsidan samt lär jag väll troligtvis börja med gullranka på bakstycket då jag råkar ha färdiga plantor i mina andra terrarier. Är det någon som har något förslag på nån mindre Bromelia så mottages det ödmjukt.

 

Så, reflektioner och tips? =)


230
22
Nooon:

Fint bygge! Kul idé!

Mina tips:
Skaffa några Anubis och kanske också Javaormbunke och plantera i vattnet. Är luftfuktigheten hög så trivs de utmärkt med att ha bladen ovan ytan. Hygrophila difformis växer fort och är också både emers och submers. Javamossa med... men den växer inte fullt så fort. Den kan växa på träbitar som är ordentligt blöta.
...och byt ut det vita gruset! Det är i alla fall min och fiskarnas åsikt. Det ser inte naturligt ut och fiskar gillar inte ljus botten. De blir bleka och trivs inte.


49
1
spiidi:

mycket snyggt


242
29
Blues:

 Mitt tips några små Nepenthes o Bromelia blir snyggt.


18
5
Tisse:

Tack för alla tips! 

Bromelia har jag planerat för, ska bara lösa nån snygg kruklösning. Är det någon som har ett tips på någon liten passande sort?

Vattenväxterna var riktigt roliga. Speciellt javaormbunken, kan ju bli ruggigt snyggt med en växt som tar sig upp ur vattnet och fortsätter mot väggen.

Ooh, Nepenthes blev  blev även den intressant!

 

Har insett att jag troligen kommer få ett prpblem med stillastående luft i burken, planerar för en liten datafläkt som kan röra om luften i ett lagom tempo. Någon som har några för/nackdelar där?


242
29
Blues:

Bara fördelar när det gäller fläktar,har i alla burkar köper på kjell o comp deras minsta axialfläkt hyfsat tyst.


18
5
Tisse:

Ja jo just tyst är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. har kollat lite på Dusk´s fläkt som dom säger ska vara super tyst. Dock inte hört nått ifrån nån som har en sån tyvärr.. 


242
29
Blues:

Jo jag har en till mitt växtterra o är väldigt tyst men den är lite stor i mitt tycke.


18
5
Tisse:

I brist på möjlighet att ta mig till en välsorterad blomsteraffär så fick en orkidé flytta in. Högst provisoriskt men kul å se att den trivs iaf.

 Roten ni ser bakom orkidén är en något U-formad mangrove rot som jag byggde en kruka av. Förhoppningsvis hittas det nån lämplig växt ha ha där i med i framtiden.


18
5
Tisse:

Lite ombyggnationer.

 

Och så en bättre bild på min "rot-kruka" uppifrån: 

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild