Bra nybörjar grodor?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

5
0
JuniorRobKrokodil:
Hej hej! Jag har börjat bli reptil och grod intreserad.
Men nu undrar jag villka grodor är bra för att börja med som första groda.
Är en pilgiftgroda en bra första groda?

Mvh Leonie

5185
3958
Tropfrog:
Pilgiftsgrodor är ett väldigt stort släkte med både lättare och svårare djur. Men dendrobates leucomelas är en aktiv trevlig groda som går att ha i större grupper. Det anser jag nog vara ett bra "nybörjardjur", men bara om det är såna du vill ha. Att skaffa djur bara för att de anses vara bra nybörjardjur är sällan en bra strategi. Bestäm dig för vad du vill ha, läs på ordentligt, planera och bygg ditt terrarium, läs på lite till. När det är dags att skaffa djuret så är du förberedd på bästa sätt för ett djur du vill ha. Nybörjardjur eller inte.

Inga Pilgiftsgrodor bör hållas helt ensamma. De skall vara i par eller i grupper.

Mvh
Magnus 

1
1
berserken:
Jag är själv nybörjare och har tre st Phyllobates vittatus samt tre st dendrobates leucomelas har var art för sej i varsitt terrarium tycker det funkar bra me dem  Phyllobates vittatus är lite skyggare av sej medans  dendrobates leucomelas  ofta är framme vid framrutan och kollar läget 

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2688
2497
anders:
Det finns flera olika grodor som fungerar bra för nybörjare. Arter kan dock skilja sig avsevärt mellan varanda, både i utseende, beteende och krav.

Några generella grupper av grodor med några korta åsikter nedan.


Medelstora-stora trädgrodor/Lövgrodor
Exempel: Korallfingergroda (Litoria caerulea), Amerikansk lövgroda (Hyla cinerea)
Är relativt stora och därmed finns många alternativ på foder. Framförallt korallfingergrodor är härdiga, och äter det mesta.
De är dock nattaktiva, och syns i princip aldrig dagtid, utan sitter då gömda och ihopkrupna för att skydda sig. Hanar kan låta extremt högt.


Mindre trädgrodor/gräsgrodor
Exempel: Hyperolius spp.
Kan funka bättre om man har ont om plants, men ändå vill ha trädlevande grodor. Hanar kan låta en del, och mindre arter kräver foder som passar. Finns pilgiftsgrodor och annat som är mer färgglada, dagaktiva och mer populära.


Pilgiftsgrodor
Exempel: Dendrobates tinctorius, Dendrobates leucomelas, Phyllobates lugubris, Oophaga pumilio
Väldigt populärt när det kommer till grodor. Kan kännas mycket som nybörjare då man måste lära sig få igång ett regnskogsterrarium med mycket växter, odla bananflugor, säkra terrarium m.m. men har man väl kommit igång är det relativt lätta grodor att sköta. Deras storlek gör att de inte förstör terrariets inredning, så går att ha väldigt fina regnskogsterrarier tillsammans med pilgift.


Halvakvatiska grodor
Exempel: Orientaliska klockgrodor (Bombina orientalis)
Kan vara aktiva dagtid och sitter inte bara still som vissa marklevande grodor som bakhållsrovdjur så som pacman-grodor. Är både en fördel och nackdel att man behöver inreda ett terrarium med både landdel och vattendel. Dels krävs det lite större utrymme, men samtidigt kan man få en stor variation i terrariet.


Helakvatiska grodor
Exempel: Dvärgklogroda (Hymenochirus boettgeri), Budgetts frog (Lepidobatrachus laevis)
Lättskötta så länge man håller vattenvärdena bra. Utfodring kan vara knepigt i vissa fall då man lätt smutsar ner vattnet i samband med utfodring med vissa foder. 


Paddor
Exempel: Agapaddor (Rhinella marina), Svartvårtepadda (Duttaphrynus melanostictus)
En del arter vill ha ganska torr miljö, vilket gör det lättare utan regnsystem. De vanligare arterna är ganska stora och robusta. Så gott som alla arter är nattaktiva. Få vanliga arter som är så färggranna.

5
0
JuniorRobKrokodil:
Tack så mycket för era svar.

Mvh
Leonie

260
36
huckerby:
Håller med tidigare svar att man absolut ska gå efter ngt man verkligen vill ha. De lever rätt länge & man tröttnar annars.
Jag har alltid gillat dagaktiva ödlor & grodor & min samling har oftast bestått av det.

Jag skulle dock ALDRIG skaffa mig leucomelas då de färgerna inte funkar för mig. Jag är djurgårdare. ????❤️????

edit frågetecknen ska vara gult & blått hjärta
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild