Dvärsskäggagam verkar trött och äter inte jättemycket...

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

4
0
Joppepoppe:

Jag har en dvärsskäggagam som är ungefär 5-6 månader gammal. Har själv haft honom i cirka 4 månader nu. På sistone har jag tyckt att han är lite trött och slö. Han äter bara en gång om dagen och bara 4-5 syrsor, men äter inte med en fantastisk aptit då heller. Han vägrar grönsaker och får mask ibland. För det mesta ligger han under sitt en hängmatta vilken är hans basking spot. Uppe på mattan är det 38-39 grader och 20-30% relativ luftfuktighet. Under mattan, där han föredrar att ligga är det ungefär 28 grader och lite fuktigare.

Jag undrar lite vad detta beror på... Mina lampor är en exo terra intense basking spot 150W och ett T5-rör med 14% UV med både UVB och UVA. Är dessa tillräckliga eller behöver jag skaffa en HID lampa? Jag är lite tveksam då han inte vill komma närmare lamporna utan gömmer sig istället... Är de för starka? 

Om det inte är lmaporna det är fel på, vad kan tröttheten bero på? Är han inte lite för ung för att brumera?

Kan bifoga en bild imorgon, just nu är terrariet nedsläckt :)

Tack på förhand för svar,
Jakob

 


4267
3236
Tropfrog:
I naturen brumerar djuren varje år vid ungefär samma tid. Det innebär att de gör det för första gången ungefär vid den åldern som din är nu.

Mvh
Magnus 

4
0
Joppepoppe:

Tropfrog skrev:
I naturen brumerar djuren varje år vid ungefär samma tid. Det innebär att de gör det för första gången ungefär vid den åldern som din är nu.

Mvh
Magnus 


Hmm, kan man veta säkert ifall det är brumering? Vill ju inte att han ska må dåligt. 


4267
3236
Tropfrog:
Tja. Nu är jag ingen expert på arten. Men jag har sett hundratals av frågor som denna och de kommer alltid upp vid samma tid på året. Tydligen är det jätteskrämmande för nybörjare. De flesta vet att deras djur brumerar men ställer frågan ändå.

På frågan hur man kan veta säkert så är nog svaret att det kan man inte. Det finns såklart en risk att det är något annat. Men tiden på året och just trött och äter lite är nog ändå rätt talande. Sett det så många gånger nu. Aldrig sett någon som kommit tillbaka och rapporterat att djuret faktiskt var sjukt eller dog.

Ett sätt att minska osäkerheten är att ta djuret till en reptilkunnig veterinär. Sannolikt så kommer de säga att djuret brumerar och skicka med en faktura på ett par tusen.

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild