Orolig över min leopardgecko

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

3
0
Zaminy:
Hej allihopa! 

Jag har en urtjusig liten dam hemma på två år som jag är något oroad över. Hon äter nämligen inte så mycket eller ofta. Och hon verkar inte heller gilla mat med kalkpulver på. Om dagarna och kvällarna ligger hon mest och sover eller bara lura i sin lilla grotta. Nu har det gått snart 3 veckor sedan hon åt, men hur lång tid kan dom klara sig utan mat? Och hur får man i dom vitaminer om dom inte äter? :(

Kanske det är nåt med miljön eller maten? Ska köpa dubia i helgen och prova med det, för mjölmaskar gillar hon inte alls. Hon har sand som underlagt (vilket verkar vara lite delade åsikter om ifall det är bra eller ej). 

Det här är min första gecko men är uppvuxen med olika reptiler  :) 

Tack på förhand!  :)

3154
2410
Tropfrog:
Burmering kanske?

Mvh
Magnus 

3
0
Zaminy:
Ja så kan det vara. Men hur ofta gör dom det för tycker hon gör såhär rätt ofta ändå.  :/

3
0
Zaminy:
Tropfrog skrev:
Burmering kanske?

Mvh
Magnus Ja så kan det såklart vara. Men hur ofta brukar dom göra det? Tycker hon är såhär nästan hela tiden.  :/

139
196
TowerOfGray:

Nu har jag ingen erfarenhet med just leos. Men läst mycket om dom.

Mitt tips vore att kolla först med veterinären så att det står rätt till med tarmarna och magen. Bäst att utesluta först att det har något med hälsan att göra. Honorna kan också lägga ägg utan att ha blivit parade med hanar, kanske ägg som inte kommer ut och sitter fast? Hon kan vara förstoppad?

Därefter kan man kolla genom miljön hon är i. Rätt temperaturer, rätt ljus, nog med gömställen? Jag ser att du endast har ett gömstäle och det är under lamporna, så förmodligen kan hon inte välja att göma sig bort från värmen. Har du någon fuktlåda? Testa att byta bottensubstraktet till något annat. 

Lite andra anledningar till varför dom inte äter:

- Dom kanske bara inte är hungriga. Leos kan gå i veckor och ibland även månader utan att äta. Dom sparar mycket näring i sin svans som dom kan använda sig av, men bra att hålla koll på vikten.

- Dom sover ofta under dagen så du har mer chans att få den att äta när den vaknar på kvällen. 

- När dom ömsar så brukar dom heller inte vara sugna på mat. Sen äter dom ömset och blir mätta på det.

- Stress: ny gecko och nytt hem, för stort terrarium och för lite inredning, fel miljö.

- Mat: För stor insekt, den kanske inte gillar just den insekten du ger den. Testa lite olika och se om hon har någon favorit, men se även till att dom är näringsrika för dom. Glöm inte att gutloada. 

- När årstider ändras så slutar leos ibland att äta en kortare period. Dvala som ni vart inne på. Dom blir sega, äter mycket mindre osv. 

- Något jag var inne på innan: honor kan lägga ägg utan hane. Då kan honorna sluta äta ett tag. 

- Förstoppning, om temperaturen inte är rätt inne i terrariet så kan dom inte smällta maten ordentligt och bli förstoppade. 

- MBD, metabolic bone disease, utan tätt mineraler och vitaminer så kan dom få MBD. Detta resulterar i att deras ben blir mycket mer sköra och då kan dom få problem med att tugga. 

- Parasiter.

 

Jag är som sagt inte expert, bara läst om dom :)


Medlem i SHF
3742
4654
Jonas_:
Zaminy skrev:

Om dagarna och kvällarna ligger hon mest och sover eller bara lura i sin lilla grotta. Nu har det gått snart 3 veckor sedan hon åt, men hur lång tid kan dom klara sig utan mat?


Nattaktiva djur brukar sova/gömma sig på dagarna och tidiga kvällar :) så det är fullt normalt för arten. En frisk välgödd gecko klarar sig många månader utan mat... 

Jag brukar mata nattaktiva reptiler sent på kvällen alternativt på natten, när dom aktivt letar föda och är vakna och aktiva. Använt sunt förnuft  :) 

Kackerlackor är ett mycket bättre alternativ än larver som foder. Variation på insekter är så klart det bästa, som dom flesta djur mår bäst av, en varierad kost.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild