Olika arter ihop?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

8
3
LDJ:

Hej på er igen!
Finns det några arter man skulle kunna ha ihop? 
Förstår att många är rivaliserande/ensamlevande men finns det några som går?
Om inte, skulle man då kunna ha tex Ögonfransgecko med salamander/groda?
En annan sak vad är skillnaden på vivarium/bioactivt terrarium och allt vad det heter?


316
283
panterophis:
Att hålla olika djurslag tillsammans på den begränsade yta vi kan erbjuda i hemmet är sällan en bra idé. Det går att hålla vissa fiskar tillsammans med vissa trädlevande ödlor/grodor i paludarium men det är inget man ska ge sig på om man inte har mycket erfarenhet och ytan att se till så att djuren får ett bra liv.

5105
3879
Tropfrog:
Terrarium betyder rum med jord på latin.

Vivarium betyder rum med liv.

I Sverige använder vi begreppet terrarium för burkar med djur I även om nog vivarium är det mer språkligt korrekta.

Bioaktivt betyder att man har ett terrarium/vivarium med en naturlig nedbrytning av avfall. Det förutsätter en fuktig miljö, många växter och små djur som hjälper till med nedbrytningen.

Angående din fråga om att blanda arter så är det bästa svaret jag sett: om du behöver fråga så har du inte tillräckligt med erfarenhet för att ens försöka.

Det finns blandningar som inte funkar alls och de som funkar ibland. Det finns inga blandningar som funkar i alla situationer. Det som funkar hos en går åt pipan hos en annan. Ibland är det så att vissa blandningar kan funka i flera år innan plötsligt en dag så ryker de ihop. Det krävs mycket erfarenhet av djuren och en backup plan om det inte skulle fungera.

Mvh
Magnus 

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Oftast rekommenderas det att hålla olika arter separat då det finns mycket som kan bli problematiskt. Vissa kombinationer kan fungera bra i väl tilltagna terrarium, men det är inget som rekommenderas för nybörjare.

Engelskan har två ord för det vi på svenska kallar terrarium. Ett terrarium vars huvudsakliga syfte är att husera djur kallas för vivarium på engelska (även enclosure kan användas). Ett terrarium vars huvudsakliga syfte är att förvara växter kallas däremot terrarium även på engelska (används främst för mindre planterade glasburkar och liknande). På svenska används ordet vivarium ibland, men det vanligaste är att säga terrarium åt både och. 

Bioaktivt är ett helt separat begrepp som syftar på huruvida du har nedbrytare i terrariet eller ej. Det är ett lite svårdefinierat begrepp eftersom det alltid finns några mikrober och annat skoj så länge man inte håller det kliniskt rent, men oftast används det om man medvetet släppt in exempelvis gråsuggor och hoppstjärtar eller vet om att de finns i terrariet. Oftast har man även levande växter, men det kan teknisk sett vara bioaktivt även utan växter.

8
3
LDJ:
Tack för bra svar!
Härligt när ett forum funkar!
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild