Skötsel Strålsnok

Strålsnok

Coelognathus radiatus
Vetenskapligt namn: Coelognathus radiatus
Svenskt namn: Strålsnok
Familj: Colubridae
Släkte: Coelognathus
Livslängd: ~16 år
Ursprung: Sydliga Asien, Thailand, Burma, Indonesien
Fullvuxen storlek: 150-240 cm
Föda: Gnagare, fåglar & groddjur
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande, fuktig regnskog

Allmänt


Strålsnoken, Coelognathus radiatus (tidigare Elaphe radiata) är en väldigt aktiv art som ofta är framme och rör sig i terrariet.

Personligen skulle jag inte säga att de passar till en nybörjare då de har hårda krav på temperatur och fuktighet, samt att de är väldigt snabba och brukar vara karakteristiskt "arga". Som nästan alla djur så skyddar de sig bara i försvar men hos vissa strålsnokar kan det krävas väldigt lite för att få den att gå in i ett försvarsläge och bita allt som rör på sig. Dessa snokar brukar ofta rekommenderas att börja krokträna med innan man ska hålla på med giftsnokar (Elapide) då de som sagt i regel är väldigt snabba och bits gärna.

De används ofta inom reptilshower (Mestadels i Thailand men även andra delar av Asien) då deras beteende ger en bra show. Thailändarna kan också ibland förklara hur denna ogiftiga harmlösa snok är en farlig giftorm, något som den outbildade publiken ofta faller för.

Arten lever naturligt i södra Asien, från södra delarna av Kina till Malaysia och Singapore.

Utseende och beteende


Strålsnoken har ofta svarta band runt ögonen som leder ner en liten bit på huvudet. Två svarta ränder på var sida om kroppen är inte heller ovanligt.

De är långa och slanka, klättrar gärna och är väldigt smidiga på grenar. Klättermöjlighet för mig är en självklarhet för nästan alla ormar (Har även haft min Python curtus klättrat vid tillfälle) med undantag, men strålsnokarna i min åsikt måste ha möjlighet att klättra, inget överdrivet utan en gren eller två gör susen.

De är som sagt snabba och agerar i självförsvar ganska så ofta. De plattar till framdelen av kroppen (Nacken är mest synligt men även resten av kroppen förstoras lite) och reser första delen av kroppen och går in i en "S" position, ofta med en gapande mun.

Trots att de är så pass aktiva så är de ganska så hariga och gömmer sig eller "fryser på plats" när man öppnar terrariet för att exempelvis spraya ner med vatten.

Likt andra reptiler trivs de bäst ostörda!

Terrarium


Ett terrarium med en storlek omkring 150x50x60 (LxBxH) är lämpligt. Då de klättrar behövs en del i höjd så att man har möjlighet att inreda med grenar och andra saker för ormarna att klättra på.

Jag håller själv alla mina djur i ett så naturligt terrarium jag kan, till mina ormar så har jag mossa blandat med jord och täckbark som bottensubstrat. Jag använder en hel del levande växter men plast fungerar också för den som har svårt för att hålla växterna vid liv. Levande växter hjälper dock till att hålla luftfuktigheten uppe och ger ett mer naturligt utseende.

En stor vattenskål hjälper även det till med luftfuktigheten och ger dem möjlighet att bada om de skulle vilja. Det är däremot något som jag aldrig har observerat trots att de har tillgång till en stor vattenskål i mitt terrarie.


Det bör finnas gömställen både på svala och varma sidan vilket kan bestå av grottor, korkrör eller liknande.

Till värme använder jag värmekabel som jag täcker halva terrariets botten med för att skapa en temperaturgradient. Tack vare detta kan ormarna själva förflytta sig i terrariet för att värma eller svalka sig.

I det varma hörnet har jag en bit murgröna som hänger ner, och där ligger mina ormar under större delen av dagen tills att det blivit varma nog och de förflyttar sig då till korkröret på svala sidan.

Tänk på att de behöver ett relativt fuktigt djungelterrarium. En luftfuktighet runt 50-70% bör vara rimligt. Under öms kan man gärna spraya lite extra för att underlätta ömsningen.

Föda

I naturen äter strålsnokarna mestadels gnagare men det är inte ovanligt för dem att även äta groddjur.

Jag ger dem främst kyckling men även råttor och möss.

Om de inte äter när mat erbjuds så brukar jag bara lägger ner foderdjuret nära / vid dem och låta de vara ifred och då äter de nio av tio gånger! Med andra ord kan de vara väldigt skygga till att våga äta om de känner sig iakttagna.

Könsbestämning

I min åsikt är det bästa och säkraste sättet att könsbestäma strålsnokar (och mestadelen av andra ormar) via sondering, något som bara ska utföras av en erfaren person då stor skada kan uppstå på ormen om en oerfaren ger sig på denna metod.

Skötselråd skrivet av: Samuel
Senast uppdaterad: 2016-04-21 09:58
Skötselrådet har visats: 7634 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 4 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till